Žitná mouka je přínosná. Zjistěte, proč

Žito.

V žitné mouce je dostatek lepku na přípravu chlebového těsta. Starý samožitný chléb, kterému se říká pumprnikl, je oproti chlebu z pšeničné mouky přínosnější. Má silnější kůrku, drobnější póry a pevnější střídku. Zjistěte, proč je žitná mouka dobrá.

Žitný, a hlavně žitný kváskový chléb vyniká vyšší hutností. Je také šťavnatější, intenzivněji voní. Více zasytí, má vyšší přirozenou trvanlivost.

Kromě mouky se do některých druhů křehkého chleba přidávají také celá žitná zrna.

Nutriční hodnota žita

Nutriční hodnota žita je velice vysoká. Obilky obsahují přibližně 70 % sacharidů, 9-15 % bílkovin, 1,5 % tuku, vlákninu a pestrou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další.

V minulosti si lidé žita cenili rovněž pro jeho příznivé léčebné účinky. Avšak i současní příznivci dobrého životního stylu vědí, že celozrnná žitná mouka může blahodárně působit na činnost střev, pomáhat při zácpě a střevních potížích.

Mlynáři mlýna Dubecko, produktové fotografie mariankabele.cz

Máme nový e-shop

 Objednejte si mouku pohodlně na e-shopu > Mouka-Dubecko.cz 

Free Joomla! templates by L.THEME